HTML

spartanstyle

Edzéseim, kaják, egészséges életmód.

Friss topikok

Linkblog

Me against FIT(N/L)ESS!

Hefty 2013.10.31. 11:36

Biztos észrevettétek már, hogy általában 2 okból írok cikket: főztem valami finomat, vagy rábukkantam valami problémás, kezelendő területre, ami megér egy kis okfejtést. Az utóbbi napokban rádöbbentem, hogy túl közelről tekintettem arra az iparágra, amit úgy hívunk FITNESS és kapargattam az oldalára száradt sarat, pedig pár lépéssel hátrábbról remekül látszik, hogy egy olyan lovat próbáltam felnyergelni, aminek nincsenek lábai...

Az elmúlt időszakban megfordultam jópár fitness expon, láttam rezgőmozgó stúdiókat kinőni a földből, olvastam cikkeket csodadiétákról. Amíg ki nem kapcsolták a tévémet láttam kilóra megvásárolt exfitness bajnokokat haszontalan szarokat reklámozni kétségbe esett középkorú nőknek, akik bármit kifiztenének pár centivel karcsúbb derék reményében. Hihetetlen mennyiségű vitát folytattam le emberekkel edzésmódszerek és étrendek kapcsán. Eszméletlen megterhelő, mivel olyan szintű hülyítés zajlik, amit évszázadok óta nem látott a világ. Ezek a cégek nem egyszerűen rádtukmálják a terméküket (eszköz, diéta, edzés, tápkieg), hanem fanatizálnak. Elkötelezett hívővé tesznek és szép csendben elérik azt, hogy magad is a papjukká válj és fennhangon hirdesd az igét. Ellentmondást nem tűrő katonát nevelnek belőled, aki bármikor, bárkivel ölre megy, ha a szent módszert fenyegetve látja. Nem más ez, mint egy második generációs MLM rendszer, melyben TE vagy az ingyen rabszolga, aki elvégzi a merketinget és dogmatizálja az adott módszert.profeta-isaias.jpg
Barátságok, ismeretségek romlanak meg, emberi kapcsolatok mennek tönkre a véleménykülönbségek miatt. Röpködnek a "hát te hülye vagy" , "nem igaz,h nem látod" , "ne legyél már ostoba" sértések és egyre agresszívabb viták alakulnak ki. A helyzet attól csak rosszabb, hogy az ember talán a saját tévedését képes a legnehezebben belátni és minél régebbi és minél elkötelezettebb híve valaminek, annál mélyebbre süllyed a spirálban, annál nehezebben fedezi fel, hogy az egész nem más, mint egy középszerű edzés- vagy táplálkozáselméleti megoldás, viszont zseniális üzlet.

Gondolom beszélt már mindenki pénzügyi tanácsadóval, vagy behülyített varázsszereket áruló formával, akik csodákat ígértek, mesés gazdagságot, kirobbanó egészséget. Mindenki járt már így vagy úgy "csoportterápián", ahol ezek a behülyített emberek egy nagy közös szeánsz keretében újraírták a kapitalizmust, a dietetikát vagy az orvostudományt. Ugye milyen kibaszott idegesítő egy ilyen ember? Felkeres és a barátságotokra, ismeretségetekre hivatkozva megpróbál belerángatni valamibe. Undorító és egyben a barátság meggyalázása az ilyen viselkedés...Sajnos ez a fajta marketing a fitness ipart sem kerülte el és mivel a társadalom kezdi felfedezni katartikus egészségi állapotát ezért megteremtődött egy piac, mely ellátására egymás után nőnek ki a földből az erre a stratégiára épülő cégek. Az emberek meg olyanok, mint a birkák, felizgatja őket az, hogy valami irányzatot követhetnek, felölthetik a szakrális kiegészítőiket, járhatnak a szeánszokra, hozzájuk hasonló fanatikusokkal megoszthatják "csodás" élményeiket és a kettejük izgalmi állapotát összeszorozva egy nagy közös cuppogás közepedte elélvezzenek új vallásuk csodálatos voltán.

4grahl.pngIgen eljutottunk arra a pontra, hogy a választott diéta, edzésmódszer felkerült a vallás és a politikai nézet mellé a legfelsőbb szentségek polcára. Ezen a polcon tartjuk azokat az ereklyéket, melyeket ellentmondást nem tűrően védelmezünk a legvégsőkig. Ezek életünk és létezésünk axiómái és aki ezeket kérdőjelezi meg az csak eretnek lehet. Abban a pillanatban, hogy ezeket bármilyen apró kifogás, megkérdőjelezés éri gyomorideget kapunk és személyeskedésnek vesszük, mintha a létezésünket vitatnák. Egy ilyen rendszer felépítése körültekintő munkát igényel, ugyanis le kell zárnunk a menekülési útvonalakat. Ezek azok a kis ösvények, melyek mentén a nem teljesen ostoba delikvensek elpártolhatnak tőlünk és másik céghez szerződhetnek, esetleg elhagyják a teljes iparágat. Jó alaposan be kell zárnunk az ügyfelet és olyan dogmák közé szorítani, melyek még a gondolattól is megóvják, hogy esetleg itt valami nem tökéletes.
- "másra nincs időd"
- "ha máshogy csinálod csak lesérülsz"
- "úgyis beleunsz"
- "megbetegszel"
- "szövődmények alakulnak ki"
- "nem készült fel rá a szervezeted"
- "nem erre való a tested"
- "hátralévő éveidet orvosnál akarod tölteni?"
- "nincs rá pénzed"
...stb
Ezek a tiltó táblák adott esetben még bírnak is némi létjogosultsággal, csak a helyük nem a cég birtokának, hanem valahol az emberi teljesítőképességnek a határán van. Ezek a parajelzések még önmagukban nem elegek, mert köztük az illető kiszivároghat, bár ha kellően sűrűn rakjuk le őket, akkor ennek az esélye minimalizálható. Viszont van egy másik fegyvere is a cégeknek, mely a befogott állat figyelmét nem is engedi a területen kívül legelésző többiekre terelődni. Ez pedig az IDOL, vagyis a példakép, aki a mező közepén egy forgó színpadon áll kitömött zsebbel. Az ő vonzereje az, ami a birkatekintetet odavonzza és áldozatunknak már eszébe sem jut, hogy van világ a kerítésen túl. Ismeretes, hogy egy adott megfigyelésnek és az ebből levont következtetésnek csak a megfigyelés pontos körülményeinek ismeretében van értlme és létjogosultsága. Pár "apró" körülményt kifelejtve bármi bizonyítható. Ennek tükrében biztos ami biztos erősen kifogásolható "tudományos" eredményeket is felsorakoztatnak, melyek villanypásztorként tekerednek a karókra.Ezzel bezárult a kör és emberünk elindul lefelé a spirálon. Természetesen nem állítom, hogy ezen utazása során nem kap semmit, szó sincs róla. Még a leghülyébb is elunja az eredmények nélküli küzdelmet. Pontosan annyit kap, amennyire ahhoz szüksége van, hogy biztonságban érezze magát és elégedetten szívja magába a cég minden bűbáját és szemfényvesztését. Ezek az eredmények egyáltalán nem különslegesek, ezer éves, ingyenes módszerekkel is abszolválhatóak, sőt, adott esetben még a középszerűnél is szerényebbek, amit megmagyaráznak azzal, hogy lassan járj tovább élsz és ha kapkodni akarsz el lehet innen menni, és lerokkanni máshol.

A cégek a legkitartóbb, vagy legtöbbet áldozókat különleges kegyekben részesítik, "részvényesekké" teszik őket. Építőkövei ők a cégnek és a kötődés immár nem csak vallási, hanem gazdasági szinten is manifesztálódott...keep-stockholders-happy-800x800.jpg

Szándékosan nem neveztem nevén egyik szervezetet/céget sem, de ha a ráismersz a magadéra, gondolkozz el és a bólogatás helyett légy szabad, tedd azt, ami neked jó és ne legyél gyáva akár évek múltán belátni, hogy rossz úton jártál!

Tisztelettel,
DarkKnight

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spartanstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr615607643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angelocska 2013.10.31. 12:52:42

Jól összeszedted, sok benne az igazság. Annyit hiányolok csak, hogy lényegében ez szinte mindegyik diétáról elmondható. Nem kell senkinek ráismernie a magáéra... /nem, én nem vagyok az a fajta, aki homokba dugja a fejét, nem ezzel takarózom most, de szerintem ezt már tudod.../
Ha majd én is összeszedem magam, végre írok a témában. Bár addigra lehet, hogy lecseng ez az egész... :)

Hefty 2013.10.31. 14:15:23

Nem is tartom normálisnak, hogy ha valaki vakon betart egy diétát, kivéve, hogy ha személyre szabottan a számára készült. Amit valaki, valahol az egész emberiség számára vetett papírra azt nem szabad készpénznek venni, mert jelenleg 7 milliárd ember él és mind másmilyen. Maximum egyfajta útmutatásként szabad rá tekinteni, amiből ezt-azt elcsípve javítod a saját életminőséged. A gondolkodás képessége és az egyén szabadsága kell,hogy formálja mindenkinek a saját életét. Egyszerűbben: figyelj a testedre és azt (t)edd, ami neki jó és amire pozitívan reagál, ne a nyájat kövesd!
süti beállítások módosítása