HTML

spartanstyle

Edzéseim, kaják, egészséges életmód.

Friss topikok

Linkblog

Táplálékkiegészítőkről röviden

Hefty 2010.10.28. 12:41

Lássuk mit tud a vegyipar!

Első közelítésben azt mondom, hogy rengeteget és egyre többet. Ha bemész egy táplálékkiegészítő boltba egész komoly arzenál zúdul a nyakadba akár csak 1 forgalmazó részéről is. Ebben a rengetegben szeretnék most sok éves tapasztalatom segítségével némi útmutatást nyújtani.

A táplálékkiegészítőről két dolgot kell tudni: drága és nem drága. Drága mert viszonylag sokba kerül és mivel a nevében is szerepel, hogy kiegészítő rárakódik a hagyományos kiadásaidra. Nem drága, mert ha a beltartalmát gyümölcsből, csirkéből stb. próbálod helyettesíteni akkor árban lényegesen rosszabbul jössz ki.

Legtöbbőtöknél azt tapasztalom, hogy a fogyasztott táplálékkiegészítők minőségét, mennyiségét és sokféleségét az anyagi helyzet határozza meg. Értsd ha van kotta bezabáltok minden szart, akár fölösleges mennyiségben is, ha nincs akkor meg semmit nem vesztek.Na ezzel az a baj, hogy baromság. Szóval megpróbálom olyan szempontból megközelíteni a problémát, hogy pénztárcakímélő is legyen, de azért értelmes dolgokat vásárolgassunk.

-Első körben szeretném kijelenteni, hogy a sport hobby, életforma, vallás (kinek mi) és mint ilyen bizony pénzbe kerül.

-Második megállapítás a témába vágóan: ezek a dolgok KIEGÉSZÍTŐK vagyis NE próbáld meg a normális táplálkozást helyettesíteni velük. Amíg nincs rendben a kajád, addig a legokosabb,h ha nem is mész tápkiegbolt közelébe.

És akkor most lássuk mire is van szükségünk! Biztosan olvastátok már testépítők, versenyatléták étrendjét és elképedve néztétek,h mennyi kiegészítőt esznek. A dolog mögött egy szó áll: szponzor:) Neki minden ingyen van, mégpedig azért, hogy elmondják,h ezt eszik és te marha azt hidd,h ettől teljesítenek úgy, ahogy. Nem azt akarom mondani, hogy a kiegészítők semmit sem érnek, hanem csak arra akarok rávilágítani, hogy a szükségleteidnek megfelelően kell alkalmazni őket. Ha szarásig vagy pénzzel és nem félsz attól, h szintetikus anyagokkal tömöd tele magad, akkor ne is olvasd tovább a postot hanem vedd meg az egész boltot és egyél napi 100 tablettát. A reklámarcokról még egy dolgot szem előtt kell tartani: számukra a legfontosabb tápkieg a szteroid, csak azt sehova nem írják oda:) Sajnos a mai világban erről a témáról pártatlan véleményt nem nagyon hallassz, mert még  Drugs Bunny is azt mondja, hogy egyél meg napi 2 multi-xet meg greenst meg mindenféle szirszart, idd az edzés előtti energizálót, a különféle turmixokat savasodásgátlókat stb... Persze a bodybuilder.hu főtámogatója a Scitec szóval ezen nem csodálkozunk. Egyébként Bunnyt nem bántani akarom, nagyon sok okos dolgot mond, dehát a szponzor az szponzor.

A legfontosabb, hogy tisztában legyél a sportágad igényeivel és a saját lehetőségeiddel. Értem ez alatt azt, hogy ha focizol ne zabálj kreatint és ha nincs pénzed minden hónapban 30 rugóért bevásárolni, akkor ne azt csináld,h 1 hónapig eszel minden szart a kövi hónapban meg a vitaminra se futja. Priorizálj!

A következő lista azt hiszem általánosságban megállja a helyét a fontosságot tekintve. Ne feledjétek kiegészítésről beszélünk, vagyis feltételezem, hogy napi 3-4-5 alkalommal étkeztek, minőségi kaját. Szóval senki ne durrogjon,h bazmeg ha vitamint eszem attól nem lesz erőm és az izmaim sem laknak jól a magnéziummal.

1.Vitamin+ ásványi anyagok: Elvitathatatlan helye van a dobogó tetején, a többiek a közelébe sem érnek. Regenerálódás, egészség, teljesítőképesség...mindnek kell a vitamin. Ha nem viszel be elegendőt kidőlsz, mint egy darab szar a sivatagi viharban. A mennyiségről annyit, hogy nem kell állandóan ilyen giga adagot tartalmazó zacskókat bontogatni és napi 10 tablettában bevinni a vitamint, viszont az ilyen Supradint meg Centrumot is el kell felejteni. Az a halandók vitaminja...egyél sportolóknak készített vitaminkészítményeket. Ezek tipikusan a gyártók zacskós vitaminbombáinak kisöccsei. Én a hétköznapokban Scitec Daily One-t eszem. Árban viszonylag ok 75 tabletta olyan 4000Ft. Amikor viszont fokozott terhelés következik (pl verseny), sérülésből kell felépülni, vagy jön a tél vége és a szervezeted kezd vitamin híjján lenni akkor tarthatsz 1 hónapos turbót és eheted a hatalmas dózist, mint pl Animal Pak, Multi Pro. Mesélek egy példát: 2 éve sérvműtétem volt, kimásztam a műtőből(illetve kitoltak) első dolgom volt, hogy elküldtem Apumat Animal Pak-ért. Ez azt hiszem a piacon kapható egyik legkomplexebb készítmény a kategóriában. Ára is van, viszont a műtétet követően 2 héttel már finoman edzegettem, az állapotom villám gyorsan javult!

2. Fehérje: Nem tömegnövelő vagy hasonló... szigorúan 100%-os tejsavófehérje (nem szója vagy tojás vagy mittomén). Igazából én azt mondom, hogy a fehérjebeviteled a kajából fedezd, turmixot akkor igyál,h he valamiért nem tudsz kajálni, vagy edzés után melegében el akarod látni a szervezeted. Nem kell ilyen cuclisüveggel mászkálni mindenhova, fogyaszd ésszel! Ha veszel minőségit vegyél, ugyanis a szar olyan, mintha kalóriaszegény kakót innál. Ár-érték arányban a legjobb a Cytogen Whey Pro és elárulom a kakaósnak isteni íze van. Árát tekintve a 6kg 22.000 a 3kg 12.000. Egy hónapra kb 1,5-2kg kell maximum.Tömegnővelőt ne vegyél, mert nekem az a tapasztalatom, hogy csak hízlalnak, inkább egyél több szénhidrátot! Amit lehet rendes kajából fedezzünk!

3. Aminosavak: Bizonyos aminosavakból fokozott mennyiségre van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa, regenerálódjon, izmot építsen illetve megőrízzen. Ehhez szüksége van glutaminra, BCAA aminosavakra. Ezeket érdemes eszegetni, ilyen néven meg is találjátok őket. Általában 250-500g-os kiszerelésben dobálják őket olyan 4-8000 Ft-os áron.

 

 

 

További cuccok:

- Savasodást gátló készítmények: Atléták, labdajátékot játszók számára lehet hasznos, meggátolja, illetve megpróbálja meggátolni az izomszövetek savasodását. Pl.: Scitec Acid Killer

 

 

 

 

 

- Creatin készítmények: Ebből annyi van, mint a picsa. Rengeteg fajtája létezik, plusz mindenféle mátrixokat gyártogatnak belőle. Ezt csak testépítőnek ajánlom és kúra szerűen, amit tarts be szigorúan, ugyanis ha csak lapátolod a szervezeted egy idő után nem fog rá reagálni. Maga a szer sejttérfogat növelésre és teljesítménynövelésre alkalmas. Az, hogy kinek melyik típus jön be egyénfüggő, kísérletezni kell.

Röviden ennyi lett volna az áttekintés. Azt hiszem ebben az aspektusban szemlélve a dolgot máris nem tűnik olyan iszonyatos pénznyelőnek a dolog. Azt mondom maximum havi 10-13000 Ft elég ahhoz, hogy mindent fedezz. Azt ajánlom vitaminra mindenképp szánj pénzt, a többi lehet opcionális.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spartanstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr602405205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása